Trend Winkelen
Image default
Voertuigen

Waar let je op bij de aanschaf van een speed pedelec

Een speed pedelec is een soort elektrische fiets die is uitgerust met een elektromotor en een accu. Deze motor geeft extra ondersteuning aan de trapkracht van de fietser, waardoor de fiets sneller kan rijden dan een normale fiets. De snelheid van een speed pedelec is meestal beperkt tot 45 km/u. In sommige landen, zoals Nederland, moeten speed pedelecs zich houden aan dezelfde regels als bromfietsen, zoals het dragen van een helm en het rijden op de weg. Speed pedelec helmen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. In andere landen, zoals Duitsland, zijn speed pedelecs toegestaan op fietspaden en hoeven ze zich niet te houden aan dezelfde regels als bromfietsen.

 

Waarom kiezen voor een speed pedelec?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen kiezen voor een speed pedelec. Deze fietsen zijn efficiënt en milieuvriendelijk, omdat ze worden aangedreven door elektriciteit in plaats van benzine. Ze zijn ook geschikt voor mensen die willen fietsen, maar zich zorgen maken over het overbruggen van lange afstanden of heuvelachtig terrein, of niet de fysieke conditie hebben om lange afstanden te fietsen.

Waar let je op bij de aanschaf?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een speed pedelec:

 

  • Snelheid: Kijk naar de maximale snelheid van de speed pedelec.

 

  • Elektromotor: Kijk naar de capaciteit en prestaties van de elektromotor.

 

  • Accu: Kijk naar de capaciteit en levensduur van de accu.

 

  • Gewicht: Houd rekening met het gewicht van de fiets en de accu, zodat het gemakkelijk te dragen is.

 

  • Garantie: Kijk naar de garantie die wordt aangeboden door de fabrikant.

 

  • Prijs: Vergelijk de prijs van verschillende modellen en merken, zodat je een goede aankoop kunt doen.

 

  • Merk: Kies voor een fiets van een merk dat bekend staat om de kwaliteit van zijn producten.

 

Vergeet je helm niet!

 

Dat scooterhelmen verplicht zijn op een scooter en ook op een snorfiets sinds januari 2023 dat is inmiddels wel bekend, maar wist je dat je ook op een speed pedelec verplicht bent om een helm te dragen? Zorg er daarom dus ook voor dat je dit doet. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook om te voorkomen dat je een boete krijgt.