Trend Winkelen
Image default
Voertuigen

Zo maak je je auto klaar voor de apk

De periodieke keuring ook wel apk genoemd geldt voor bijna alle auto’s in Nederland. Alleen jonge auto’s hoeven de eerste jaren niet direct gekeurd te worden.

De apk is voor dealers en lokale autogarages een mooie ingang om jouw onderhoud te doen. Je moet de apk keuring namelijk door een erkend keurmeester laten uitvoeren. De apk is dan ook vaak voor veel mensen een voorzetje voor een gepeperde rekening, omdat er ‘ineens’ veel dingen aan vervanging zijn. Niet vervangen, betekent geen goedkeuring en dat betekent dat je auto niet meer de openbare weg op mag. Om die reden laten mensen de reparaties daarom toch maar direct uitvoeren. Helaas leidt dit voor mensen vaak wel tot een gevoel van onvoorziene kosten.

 

Hoe kan je dus voorkomen dat jij ineens voor grote verrassingen komt te staan, zonder dat je zelf een expert bent op auto gebied?

Zelf een voorcontrole doen 

Of je nu een kleine Fiat Punto of een grote Dodge Ram hebt. Een aantal zaken controleer je eenvoudig vooraf zelf. Door zelf deze voorinspectie te doen weet je beter wat je kunt verwachten. Stel dat je die Dodge Ram hebt waar we het net over hadden. Dodge Ram onderdelen verschillen niet veel van andere auto-onderdelen. Iedere auto heeft banden, schokdempers, remschrijven, verlichting en andere universele onderdelen. 

Bij het halen van je rijbewijs leerde je de minimale profieldiepte van je autobanden. Zowel om mee te mogen rijden als voor de apk norm. Check de profieldiepte en of je band geen droogtescheuren heeft. Is dit voldoende? Dan zouden je banden nog een ronde mee moeten kunnen.

 

Als je een iets technischer oog hebt, kan je ook de remmen controleren. Veel remblokken en remschijven hebben slijtageindicatoren. Hiermee zie je hoever je remmen eventueel versleten zijn en wanneer de onderdelen aan vervanging toe zijn. Op die manier vervang je onderdelen tijdig, zodat er onnodige extra slijtage voorkomen wordt. Daarnaast heb je beter inzicht in wanneer onderdelen aan vervanging toe zijn én dus wanneer je kosten mag verwachten.

Geld besparen

Controleer ook alle verlichting van je auto. Knipperlichten, remlichten, mistlampen, koplampen, etc. Een lampje kan altijd stuk gaan, maar is ook eenvoudig te vervangen. Dit zijn zaken die op de factuur van de dealer gauw aantikken qua kosten, terwijl als je het zelf doet je flink kan besparen. Stel dat er 2 lampjes vervangen moeten worden, dan kan dit zomaar als 20 tot 30 euro besparen door het zelf te doen. 

 

Door zelf al het een en ander te checken of te vervangen bespaar je geld en weet je beter van tevoren waar je aan toe bent.