Trend Winkelen
Image default
Gezondheid

Waarom is magnesium belangrijk voor je lichaam?

Alle voedingsstoffen die we nodig hebben om te leven en te functioneren, halen we in principe uit onze voeding. Een aantal voedingsstoffen hebben we nodig vanwege hun functie in ons lichaam. Andere voedingsstoffen gebruiken we om zelf andere stoffen van te maken. Voor onze energievoorziening hebben we de calorieën die opgesloten zitten in koolhydraten en vetten nodig. Koolhydraten en vetten als cholesterol gebruiken we ook voor diverse lichaamsprocessen, die los staan van verbranding. Eiwitten leveren de belangrijkste bouwstoffen en vitamines zijn stoffen die hard nodig zijn voor diverse metabolische processen. Daarnaast heeft ons lichaam mineralen nodig. Van deze mineralen is magnesium een van de belangrijkste.

Wat is de functie van magnesium in je lichaam?

In de natuur komt magnesium veel voor. We kennen het als metaal, maar we komen het meestal tegen als mineraal, als een vorm van zout. Magnesiumpoeder, de verbinding tussen magnesium en zuurstof, gebruik je bij het turnen om je handen droog te houden en een betere grip op je toestel te krijgen. Onze lichamen gebruiken magnesium uitsluitend in de minerale vorm. Magnesium speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsprocessen. Weet je wat enzymen zijn? Enzymen zijn speciale eiwitten die dienen als katalysator voor uiteenlopende chemische reacties in je lichaam. Voor een goede werking hebben ongeveer 300 belangrijke enzymen magnesium nodig. We kunnen gerust stellen dat je zonder magnesium niet kunt functioneren. Sterker nog, zonder magnesium is het leven dat je gewend bent, niet mogelijk.

Hoe krijg je voldoende magnesium binnen?

Gelukkig voor ons komt magnesium in verschillende voedingsmiddelen voor. We mogen gerust stellen dat je echt moeite moet doen om een tekort aan dit belangrijke mineraal op te lopen. Je vindt genoeg magnesiumbronnen in tarwe en volle graanproducten. Daar houdt het niet op. Vul je eetpatroon aan met voldoende bladgroente, noten als pinda’s, bananen en diverse boonsoorten en je krijgt vrijwel altijd meer dan voldoende magnesium binnen. Mocht je toch een tekort oplopen, waar herken je dat dan aan? Denk bijvoorbeeld aan een lusteloos gevoel. Ook je humeur zal zienderogen achteruit gaan. Daarnaast krijg je last van vermoeidheidsverschijnselen en als je je inspant, merk je dat je spieren sneller zullen verkrampen. Een volwassen man heeft per dag ongeveer 350 milligram magnesium nodig. Voor vrouwen is 300 milligram meestal ook voldoende. Toch kan het gebeuren dat je lichaam tijdelijk een grotere behoefte heeft aan dit mineraal. Gebruik dan magnesiumsupplementen, als aanvulling op je normale voedingspatroon.

Wanneer is het handig om magnesium als supplement te slikken?

Wanneer is het verstandig om magnesiumsupplementen te slikken? Vrouwen kunnen bijvoorbeeld denken aan de zwangerschap, zeker als ze wat meer moeite hebben om het normale voedingspatroon vol te houden. Ook na een blessure, langdurige ziekte of ongeval kan je lichaam een grotere behoefte hebben. Immers, je moet herstellen en bij dat herstelproces zijn veel enzymen betrokken die niet kunnen functioneren zonder dit mineraal. Omdat magnesiumzouten een belangrijk onderdeel van je botten zijn, moet je vooral denken aan botbreuken. Heb je hiermee te maken, dan is een magnesiumsupplement zeker geen overbodige luxe. Als je besluit om magnesiumtabletten te slikken, neem ze dan af van een aanbieder die uitsluitend werkt met supplementen van de hoogste kwaliteit.